31 Μαΐου 2011

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΕΕ

Το κύριο στοιχείο που αναδείχθηκε από τις εργασίες της Συνέλευσης ήταν το αίσθημα σύμπνοιας ανάμεσα σε όλους τους συναδέλφους και η αποφασιστικότητα για την περαιτέρω διεκδίκηση των συμφερόντων και των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου.

Το μήνυμα της Γ.Σ. ήταν ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας όλων των εμπόρων απέναντι στην κρίση που βιώνει η πατρίδα μας και τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν.

Η Συνέλευση, η οποία για πρώτη φορά αναμεταδόθηκε διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακή συμμετοχή αντιπροσώπων του εμπορίου από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Τα θέματα που αναδείχθηκαν αφορούσαν το πλαίσιο της αγοράς και την «επιθετική» έλευση των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την έλλειψη ρευστότητας, τα διαρκώς αυξανόμενα «λουκέτα» και το αρνητικό κλίμα που έχει επηρεάσει καταναλωτές και επιχειρηματίες. Όλοι ανεξαιρέτως συνεισέφεραν με ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις, καταδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο του εμπορικού συνδικαλισμού στη χώρα μας.

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των αντιπροσώπων διατράνωσε την άρνησή της σε προσπάθειες υποβάθμισης και απόρριψης των πολιτικών θεσμών. Για το ελληνικό εμπόριο χρειάζονται υγιείς δημοκρατικοί θεσμοί και όχι μη-θεσμοί ή υποκατάστατα θεσμών. Το ελληνικό εμπόριο αντιλαμβάνεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ως μια μεγάλη κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας και δεν αποδέχεται καμία παρέκκλιση.

Το ελληνικό εμπόριο δεν δέχεται:

• Πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις τους στην αγορά.

• Επιβολή νέων φόρων και κατάργηση φοροαπαλλαγών που θα οδηγήσουν περισσότερες επιχειρήσεις σε λουκέτα.

• Απουσία αναπτυξιακής πρότασης και προοπτικής.

• Δαιμονοποίηση των ΜμεΕ και ιδιαίτερα του εμπορίου.

• Παράταση της επαιτείας και της τοκογλυφίας που δημιουργούν αρνητική ψυχολογία.

Η Γ.Σ. ενέκρινε ένα ψήφισμα 10 σημείων που συμπυκνώνει τους βασικούς άξονες πέριξ των οποίων θα κινηθεί η δράση της ΕΣΕΕ και το διεκδικητικό της πλαίσιο:

1. Συμφωνία για ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας αγοράς.

2. Μείωση φορολογίας των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός απλού φορολογικού κώδικα.

3. Ενιαίος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ με διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα.

4. Απλοποιημένος και χρηστικός εμπορικός κώδικας.

5. Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής τραπεζικών δανείων και δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ με περίοδο χάριτος και αντίστοιχη αναστολή κατασχέσεων.

6. Χρήση θεσμού μεσολάβησης και διαιτησίας για μείωση του ύψους των ενοικίων.

7. Συνδικαλιστικός κώδικας αλληλεγγύης και στήριξης των θέσεων του ελληνικού εμπορίου και των αποφάσεων της ΕΣΕΕ.

8. Διατήρηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και σε μη ενήμερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για τουλάχιστον 12 μήνες και καταβολή επιδόματος ανεργίας.

9. Ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος της αγοράς με πανελλαδικές δράσεις εξωστρέφειας και προβολή του ελληνικού εμπορίου.

10. Δημιουργία ενός δυναμικού κινήματος Ελλήνων εμπόρων με πρόταγμα τον οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: