13 Δεκεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑ


      Κατηγορηματικό όχι από τον Εμπορικό Σύλλογο Πύλης στην επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης.




  
Προς : Υπουργείο Ανάπτυξης
 
Κοιν : 1. Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

         2. Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας

         3. Εκκλησία της Ελλάδος

                               

Θέμα : Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας



Αξιότιμε κε Υπουργέ



Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού συλλόγου δήμου Πύλης με αφορμή την κατάθεση από εσάς του σχεδίου νόμου με τίτλο «αγορανομικός κώδικας», σας αποστέλλει την παρούσα επιστολή, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις του τοπικού εμπορικού κόσμου, για μια σειρά από προτάσεις-αποφάσεις(;) που περιλαμβάνει.

Το υφιστάμενο καθεστώς των εκπτώσεων εμείς οι έμποροι ζητάμε να επανασχεδιαστεί όσον αφορά το σκέλος των εμβόλιμων 10ημέρων προσφορών, που έτσι όπως εφαρμόζονται σήμερα μόνο σύγχυση προκαλούν στο καταναλωτικό κοινό. Ζητάμε χρονική θεσμοθέτηση των προσφορών από το κράτος, που θα ισχύει για όλη την Ελλάδα και για όλους.

Στην πρότασή σας για άνοιγμα των καταστημάτων – κάτω των 250 m2 – όσες Κυριακές επιθυμούν, μας βρίσκετε κάθετα αντίθετους, απέναντι, για τους λόγους που παρακάτω σας αναφέρουμε.

Η Κυριακή που είμαστε ανοικτά, αυτή η προ των Χριστουγέννων είναι ένα θεσμός αποδεκτός εδώ και δεκαετίες τόσο από εμάς όσο και από τους καταναλωτές.

Το υφιστάμενο ωράριο που καθιερώθηκε το 2005 έφερε μια πρόσκαιρη αναστάτωση στα επαρχιακά καταστήματα, όμως η εφαρμογή του ακυρώθηκε από την αντικειμενική δυσκολία εφαρμογής του. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε σε μια επαρχιακή πόλη το εμπορικό κατάστημα να είναι ανοικτό καθημερινά από τις 09.00΄μέχρι τις 21,00΄. Ο τότε υπουργός ανάπτυξης δεν έδωσε το δικαίωμα θεσμοθέτησης του ωραρίου στις κατά τόπους αρχές (περιφέρειες).

Οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι ήρθαν και ακύρωσαν τον υπουργό εφαρμόζοντας το διακεκομμένο ωράριο, ωράριο που έχει αποδεχθεί και το κατά τόπους καταναλωτικό κοινό. Φανταστείτε στη Λάρισα να είναι ανοικτά τα μαγαζιά τις μεταμεσημβρινές ώρες με 35 έως 40 βαθμούς κελσίου ή τη Φλώρινα στη βαριά χειμερινή περίοδο.

Και όλα αυτά συνέβησαν σε περίοδο καταναλωτικής ευμάρειας.

Οι ώρες που είναι ανοικτά τα εμπορικά είναι υπέρ αρκετές σε αντιδιαστολή με το καταναλωτικό ενδιαφέρον, ειδικά σήμερα.



Αξιότιμε κε Υπουργέ



Μην αποφασίζετε πριν από εμάς, χωρίς εμάς και αποκλειστικά για εμάς.

Την Κυριακή τη δικαιούμαστε σαν αργία όπως κάθε εργαζόμενος, έτσι όπως την έχει ορίσει και η εκκλησία εδώ και αιώνες.

Την ημέρα αυτή εμείς οι έμποροι την αφιερώνουμε για τη διατήρηση της κοινωνικής και οικογενειακής συνοχής. Και επειδή είμαστε πρώτα απ’ όλα καταναλωτές, είναι η μέρα που ενισχύουμε συναδέλφους άλλων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας (εστίαση, παροχή υπηρεσιών, κ.λπ.).

Λάβετε μάλιστα υπ’ όψιν την καθολική στάση όλων των εμπορικών συλλόγων της χώρας – πλην ενός του λεκανοπεδίου – στην πρόσφατη γενική συνέλευση του τριτοβάθμιου οργάνου μας, της Ε.Σ.Ε.Ε για τη διαφύλαξη της Κυριακάτικης αργίας.

Πιστεύουμε ότι θέματα αργιών και ωραρίου καλύτερα αντιμετωπίζονται από τους τοπικούς φορείς, περιφέρεια και εταίρους που βιώνουν στο τόπο και γνωρίζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιοχής σαφώς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.





Είναι κρίμα που ανοίξατε ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να έχετε έστω και μια(!) συνάντηση με τους καθ’ ύλη εμπλεκόμενους. Τους εμπόρους.

Δεν δικαιολογείται αυτή η απαξίωση στον κλάδο μας,  ειδικά στις τραγικά δύσκολες ημέρες που ζούμε. Χρειαζόμαστε σίγουρα διαφορετική αντιμετώπιση.



Τώρα σε επίκληση του επιχειρήματος από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για ικανοποίηση της επιθυμίας της κοινής γνώμης για άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, έχουμε κι εμείς να επικαλεστούμε την άποψη που εμφαντικά έχει εκφράσει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας για την περαιτέρω

μείωση των προνομίων των βουλευτών ας πούμε ή ακόμη για το ιδιότυπο μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων της βουλής.



Η αναφορά στις επιθυμίες της κοινής γνώμης ala carte μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν στην πολύπαθη και πολλαπλώς δοκιμαζόμενη χώρα μας.







Με τιμή





    Ο Πρόεδρος                                                       Η Γ.Γραμματέας







Βοϊτσίδης   Κων/νος                                         Αθανασίου   Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: