14 Ιουλίου 2012

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ


Με αφορμή τη σύσκεψη για το παρεμπόριο που έγινε στην περιφέρεια Θεσσαλίας την 12η Ιουλίου 2012......

Οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης για το παρεμπόριο.

Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση των παράνομων πωλήσεων ειδικά την τελευταία οκταετία ( από το 2004 και μετά ) στερεί συνεχώς τζίρο από το στεγασμένο εμπόριο, τα καταστήματά μας.
Η σποραδική και πολύ σπάνια ανακάλυψη αποθηκών με προϊόντα μαϊμού, είναι κόκκος άμμου στην έρημο. Μάλιστα η δημοσιοποίησή τέτοιων επιτυχιών, της εύρεσης δηλαδή αποθηκών με προϊόντα μαϊμού  από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε αντιδιαστολή  με το φαινόμενο των παράνομων μικροπωλητών – κυρίως αλλοδαπών -  που τους συναντά κανείς σ’ όλη την επικράτεια, δείχνει την αποτυχία της πολιτείας στην πάταξη του φαινομένου.
Το παρεμπόριο μπορεί να χτυπηθεί ΜΟΝΟ στα σημεία εισαγωγής των εμπορευμάτων. Τα λιμάνια.
Δυστυχώς τα scanners  που είχε θέσει σε λειτουργία το ελληνικό κράτος το 2004, χρησιμοποιήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων. Μετά δεν υπήρχαν τα χρήματα για να κρατηθούν σε μόνιμη βάση. (Κορκίδης, τελευταία γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ 2012).
Επειδή πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σε συσκέψεις για το παρεμπόριο δεν αποφέρει τίποτε - εξ’ άλλου έχουμε ως σύλλογος συμμετάσχει σε αρκετές - ζητάμε από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας απλώς να εφαρμόσουν το νόμο. Τόσο απλά.
Η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους να προβούν στον άμεσο έλεγχο των αδειών των λαϊκών αγορών κι αν τηρείται το 90% για  προϊόντα γης, θάλασσας & ανθέων έναντι 10% για τα  βιομηχανικά προϊόντα.
Οι κατά τόπους δήμοι και όπου υπάρχει δημοτική αστυνομία, την ημέρα τέλεσης της λαϊκής να διοχετεύουν αυτήν – τη δημοτική αστυνομία δηλαδή – όχι σε κλίσεις για παράνομο παρκάρισμα αλλά ΚΥΡΙΩΣ για τον έλεγχο των εκθετών – πωλητών. Σε μικρότερους πληθυσμιακά δήμους η ελληνική αστυνομία μπορεί να βοηθήσει στο θέμα των παρανόμων πωλητών σε συνεργασία με υπαλλήλους του οικείου δήμου που είναι και υπεύθυνοι για τη λειτουργία της λαϊκής.
Η αναβλητικότητα στη λήψη των αποφάσεων με πρόσχημα την επικάλυψη αρμοδιοτήτων πρέπει  να αποτελέσει παρελθόν και παράδειγμα προς αποφυγή.
Η επιτυχία για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παρεμπορίου βρίσκετε αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των θεσμοθετημένων αρχών του κράτους. Είναι πλέον θέμα θέλησης και ικανότητάς τους να χτυπηθεί η παρασιτική αυτή μορφή εμπορίου μια και καλή.
Τέλος πιστεύω ότι η μόνη σύσκεψη που θα πρέπει να γίνεται για το παρεμπόριο θα είναι η παρουσίαση της προόδου και των αποτελεσμάτων των δράσεων από τις αρχές, κάθε τέσσερεις μήνες.
Για να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: