01 Οκτωβρίου 2011

Ο.Α.Ε.Ε ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Τρεις νέες εγκυκλίους για ασφαλιστικά θέματα εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, οι οποίες αφορούν την εφαρμογή του τελευταίου νόμου 3863/2010.

Η πρώτη αφορά τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολουμένους) να αναγνωρίσουν χρόνο αποδεδειγμένης άσκησης του επαγγέλματος τους, για διαστήματα που διανύθηκαν πριν την εγγραφή των αυτοαπασχολουμένων στα μητρώα των ταμείων ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ (που πλέον αποτελούν τον Ο.Α.Ε.Ε.).

Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για όσους αυτοαπασχολούμενους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Ο χρόνος αναγνώρισης δεν μπορεί να ξεπερνά το 2011 τα τέσσερα έτη και σταδιακά έως το 2014 θα φθάσει τα επτά έτη.

Η δεύτερη εγκύκλιος παρέχει διευκρινήσεις για την εξαγορά χρόνων ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ και τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο στο δημόσιο.

Και η τρίτη δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας με έκπτωση και για όσους ασφαλισμένους, υπέβαλλαν αίτηση πριν την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Σημειώνεται πως στο νόμο 3863/10 προβλέπεται πως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2011 έχουν έκπτωση 30% στο ποσό εξαγοράς της θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: