06 Οκτωβρίου 2011

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Εντονο συμβολισμό προσέδωσε στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία η χθεσινή απονομή των Βραβείων ΕΒΕΑ σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που, κατά το περασμένο έτος, επέδειξαν αξιόλογη δραστηριότητα.

Και αυτό διότι, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, λύσεις, υπάρχουν, έστω και αν δεν είναι μαγικές και η επιχειρηματική κοινότητα οφείλει να τις αναδείξει και να τις εφαρμόσει.

Ο ίδιος κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς να αναλάβουν ενεργό ρόλο, για να δοθεί, όπως εξήγησε, η μάχη ενάντια στην κρίση και σε όσα την προκάλεσαν, για να διεκδικήσουν όλοι μια βιώσιμη επόμενη μέρα, με καλύτερες συνθήκες και προοπτικές ανάπτυξη.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για «γιορτή της επιχειρηματικότητας», τονίζοντας ότι η καινοτομία αποτελεί το μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση, με στόχο την ανάπτυξη.

Στα «Βραβεία ΕΒΕΑ 2011» -ήταν η 15η χρονιά που γίνεται η εκδήλωση- παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και πλήθος επιχειρηματιών, ενώ την απονομή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος, σε σύντομο χαιρετισμό του, είπε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ζήτησε από όλους να προσπαθήσουν ενωμένοι να ξεπεράσουν την κρίση.

Τα βραβεία απέσπασαν οι Miltech Hellas A.E., Νικ. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ (Εξαγωγική Δραστηριότητα - Διεθνής Παρουσία), η Pharmaten (Ερευνα - Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη), η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΒΕΕ (Επώνυμο Προϊόν), Πειραϊκή Μικροζυθοποιία (Περιβάλλον και Πράσινη Ανάπτυξη), Vodafone (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), Attica Ventures (Αύξηση της Απασχόλησης), Παντελής Γ. Βελέντζας, Magister Artium Group (Νέος Επιχειρηματίας), Raycap (Αναπτυσσόμενη ΜΜΕ), Κώστας Β. Καίσαρης (Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας), Ελευθέριος Ι. Κούρταλης ΑΕΒΕ (Επιχείρηση και Παράδοση).

Δριμύτητα

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κατά την ομιλία του, επέκρινε με δριμύτητα τις πολιτικές ηγεσίες, ότι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.



Ο ίδιος έκανε λόγο για «ρευστό σκηνικό», με την Ελλάδα να παραμένει «πειραματόζωο» και το πολιτικό της σύστημα να δείχνει ξεκάθαρα ότι αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Υπενθύμισε πικρές αλήθειες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εδώ και δεκαετίες ζητούσαμε και ζητάμε την εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Ενα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και, τώρα, με βίαιο αλλά και άδικο τρόπο, μας το επιβάλουν οι δανειστές μας...». «Ζητούσαμε και ζητάμε αποκρατικοποιήσεις και εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ. Δυστυχώς, δεν έγιναν. Και τώρα και πάλι οι δανειστές μας, μας το επιβάλλουν, παρά την κάθετη πτώση των αξιών. Ζητούσαμε και ζητάμε την απελευθέρωση ''κλειστών'' αγορών και επαγγελμάτων. Ούτε αυτό έγινε. Και τώρα, μας το ζητούν και πάλι οι δανειστές μας και, με τον τρόπο που γίνεται, μετατρέπει την απελευθέρωση σε ανθρωποφαγία...».

«Ζητούσαμε και ζητάμε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας. Και ξεσηκωνόταν θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και από το ίδιο το πολιτικό σύστημα...». «Ζητούσαμε και ζητάμε λιγότερη γραφειοκρατία και ανταγωνιστικότερο φορολογικό σύστημα για την επιχειρηματικότητα και, αντ' αυτού, έχουμε αυξήσεις φόρων».

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία πρέπει να σταματήσουν, γιατί τώρα το διακύβευμα είναι η επιβίωση και η αξιοπιστία της χώρας.

Ευθύνες και στην κοινωνία

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις, που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, ευθύνεται και η κοινωνία, που υιοθέτησε μια φιλοσοφία που βασιζόταν στον κρατισμό και εχθρευόταν την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενοχοποιώντας ακόμη και την επιδίωξη του θεμιτού κέρδους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η επιχειρηματικότητα έφτασε να ταυτίζεται με την απληστία και την εκμετάλλευση. Αντιμετωπίστηκε ως ο συνήθης ύποπτος για όλα τα κοινωνικά προβλήματα.

Ερμηνεύοντας στρεβλά την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, αναδείξαμε το κράτος σε επιχειρηματία, αλλά και σε απόλυτο ρυθμιστή κάθε οικονομικής δραστηριότητας, ανοίγοντας το δρόμο στη διαφθορά και στις πελατειακές σχέσεις. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα, που αποθαρρύνει τη δημιουργία, την παραγωγή και την ανάληψη ρίσκου.

Ενα σύστημα που διαρκώς έβρισκε τρόπους για να τιμωρεί την επιχειρηματικότητα: μέσω της υψηλής φορολογίας, της γραφειοκρατίας, των κρατικών μονοπωλίων, των περιορισμών στις αγορές, του ανελαστικού καθεστώτος εργασίας». «Και βεβαίως», κατέληξε, «δεν προσπαθήσαμε καν να καλλιεργήσουμε επιχειρηματική κουλτούρα και συνείδηση στις νεώτερες γενιές».

Επιβράβευση των αξιών της επιχειρηματικότητας

Για περισσότερα από 15 χρόνια, ο θεσμός «Βραβεία ΕΒΕΑ» προβάλλει την ιδέα και τις αξίες της επιχειρηματικότητας, επιβραβεύει το όραμα, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη διορατικότητα, και αναδεικνύει την υπευθυνότητα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ως αναπόσπαστα στοιχεία μιας σύγχρονης επιχειρηματικής φιλοσοφίας. Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των βραβευθέντων στη φετινή εκδήλωση.

Miltech Hellas A.E.

- Η εταιρεία Νικ. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ

- Η Pharmathen

- H Media Strom

- Η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία

- Η Vodafone Ελλάδας

- Η Attica Ventures Α.Ε.

- Η Magister Artium Group

- Η Raycap,

- ο Κώστας Καίσαρης

- ο Ελευθέριος Ι. Κούρταλης

Προτάσεις για «ελληνικό σχέδιο»

Την ελληνοποίηση του διεθνούς σχεδίου που προτείνει την ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κονδύλια για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας, πρότεινε, χθες, το ΕΒΕΑ, με στόχο να μειωθεί δραστικά το χρέος και να βγει η χώρα τώρα από το μνημόνιο και την ασφυκτική επιτήρηση των δανειστών της.

Μεταξύ άλλων, εισηγείται κατάρτιση αναλυτικού πίνακα με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κράτους, με εξαίρεση τα πάσης φύσεως πολιτιστικά αγαθά και δίκτυα, που θα εγκριθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών μας δυνάμεων.

Ακόμη, ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και αξιοποίηση των σχετικών κρατικών εσόδων για τη μείωση του δημόσιου χρέους, με προτεραιότητα στις υποχρεώσεις μας προς την τρόικα, με στόχο τον περιορισμό του, το ταχύτερο δυνατόν, στο 60%-80% του ΑΕΠ. Επίσης, προτείνονται:

- Χάραξη, με τη συνεργασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών μας δυνάμεων, ενός νέου, δυναμικού, αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο, με βασικό μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση, θα στοχεύει στον περιορισμό της ανεργίας και την άμεση εφαρμογή του.

- Εκπόνηση, το ταχύτερο δυνατόν, με τη συνεργασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών μας δυνάμεων, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη μορφή, την έκταση, τη λειτουργία, τη στελέχωση και το κόστος λειτουργίας ενός μικρότερου, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους.

- Θεσμοθέτηση, με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, της υποχρέωσης όπως το συνολικό κρατικό χρέος μην υπερβεί ποτέ, στο μέλλον, το 70% του ΑΕΠ, με εξαίρεση έκτακτες περιστάσεις, οπότε θα μπορούσε να φθάσει έως το 80% του ΑΕΠ.

- Δικαίωμα (option) για επαναγορά περιουσιακών μας στοιχείων που κρίνονται αναγκαία για την αναπτυξιακή στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: